pátek 4. prosince 2015

O líné babičce

AUTOR: Alena Kastnerová
NAKLADATEL: Tympanum
ROK: 2014
ČTE: Arnošt Goldflam
DÉLKA: 2 h:54 m
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:





Anotace
Většina babiček jsou elegantní, upravené dámy, které mají vždy doma uklizeno, napečeno a kdykoli pohlídají vnoučata. Babička z naší knížky je ale úplně jiná: nevaří, nepere, neuklízí, nehlídá vnoučata, i když je má ráda. Místo toho si plní svá dávná přání, která celý život střádala do starého škapulíře. Projede se v superrychlém autě jednoho milionáře, proletí v baloně, vyleze na nejvyšší horu světa, naučí se lyžovat, surfovat na internetu, zatančí si v dešti s psychiatry, zahraje si po dlouhých letech na honěnou uprostřed přírody, a vždycky se jí přihodí ještě něco docela nečekaného!

Něco málo o ději
Babička Milada je už dávno v důchodu, dalo by se říci, že má hromadu času na svá vnoučata, má v bytě uklizeno, napečeno, je vždy připravená na návštěvy. Jenže tahle babička je trochu jiná - není vždy nažehlená a upravená, nehlídá vnoučata na povel, ale každý den se udržuje v kondici a když ji to někdy přepadne, plní si své tajné sny...

Hodnocení
když se řekne babička, většina si vybaví zfilmovanou Babičku Boženy Němcové - starou, vrásčitou, obklopenou vnoučaty. Tato babička je ale trochu jiná - rozhodně nenosí šátek, určitě neposlouchá dechovku, nepeče každý týden bábovku pro děti a hlídání vnoučat? Sice ano, ale nejdříve poté, co jí děti předem zavolají. A taky je prý líná. Jenže ta lenost je jen na oko, protože líná rozhodně není.

"V bytě má být tak uklizeno, abychom byli zdraví a takový nepořádek, abychom byli šťastní."

Babička si totiž plní svoje sny z mládí. Má je napsané ve škapulíři a schované v šuplíku. Jednou za čas je vytáhne a na světlo se tak dostanou dávné sny jako třeba řídit nejrychlejší auto na světě, let v horkovzdušném balonu, tancovat v dešti či slézt osmitisícovku. Přitom zažije nejedno dobrodružství s překvapivým závěrem.

Jednotlivé příběhy jsou příjemně humorné a vedou také trochu k zamyšlení. V každém slově cítíte, jak babička při splňování svých snů ožívá a je najednou plná elánu a energie. Nebojí se ničeho - ani výšek, ani hloubek, natož lyžování či internetu. 

Při poslechu či čtení líné babičce tak trochu závidíte. Jenže proč tomu tak je?  Možná tím, že si plní své sny? A máte také nějaké sny? Pokud ano, tak si je splňte co nejdříve  a nečekejte na důchod.

Vypravěčem audioknihy je Arnošt Goldflam. V jeho podání babička ožívá a přišlo mi, jako by mi povídal o někom, koho důvěrně zná. Jeho hlas se mi moc líbil, byl hlavně uklidňující, ale rozhodně nebyl nudný. To ani moc dobře nešlo, abych se při poslechu nudila, protože babiččina dobrodružství jsem si opravdu užívala.

Mezi jednotlivými kapitolami se ozývá příjemná hudba, který navozuje stejné pocity, jaké jsem měla při poslechu Goldflama - uklidňuje a připomíná mi také staré doby, dobu jazzu a neuspěchaného času.

Línou babičku si určitě poslechnu minimálně ještě jednou, protože se mi plnění babiččiných snů opravdu líbilo. A babička mě inspirovala k tomu, abych si  pomalu a jistě sepisovala svoje tajné sny.

O autorech
Alena Kastnerová pochází ze Šumperka, ale už téměř dvacet let žije v Brně. Původní profesí zdravotní sestra, která zběhla k herectví, aby se nakonec našla v psaní. Coby scénáristka prošla několika televizními seriály, v současnosti se živí jako copywriterka na volné noze. V roce 2011 jí nakladatelství Mladá fronta vydalo její prvotinu O líné babičce, kterou vzápětí inscenovalo nekolik českých divadel, například pražské Divadlo v Dlouhé nebo brněnské loutkové Divadlo Radost. Druhá kniha, kterou Alena Kastnerová napsala, je také pro děti a nese název O nevyřáděném dědečkovi.

Arnošt Goldflam je český herec, spisovatel, píšící režisér i režírující dramatik. Po studiích na JAMU působil na mnoha divadelních scénách u nás (Národní divadlo, HaDivadlo, Husa na provázku, Národní divadlo v Brně, Dejvické divadlo, Divadlo v Dlouhé, Divadlo Komedie, Divadlo Rokoko, Ypsilonka), ale také v Polsku, v Německu a v Rakousku. Spolupracuje s filmem a televizí (hrál např. ve filmech Lotrando a Zubejda, Otesánek, Modrý Mauritius, Proč bychom se netopili). Je vyhledávaným čtenářem mluveného slova a vypravěčem.
Zdroj: tympanum

Napsáno pro databázi Audiotéka.
Audionihu si můžete zakoupit přímo v e-shopu Audiotéky.

3 komentáře:

  1. My taky máme docela akční babičku, ale že by lítala balonem, to teda ne.Tahle knížka může být dobrá švanda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás jedna babička pracuje, druhá se těší klidnému důchodu. Takže ani jedna z nich není akční. Ale audiokniha byla opravdu skvělá. Stačí si jenom poslechnout ukázku, co Tympanum nabízí :-)

      Vymazat
  2. Tak tento knižní titul jsem doposud neznala. Ale hned na první pohled, když jsem otevřela tvůj příspěvek, jsem se musela pousmát nad ilutrovanou obálkou, která je opravdu úžasná.
    Myslím, že si tuto knihu budumuset přečíst, díky za tip :)

    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat