středa 16. září 2015

Anne Franková - komiksový životopis

AUTORSid Jacobson
ORIGINÁL: Anne Frank - The Graphic Biography (Farrar, Straus and Giroux, New York, 2010)
PŘEKLAD: Miroslava Ludvíková
ILUSTRÁTOR: Ernie Colón
NAKLADATELSTVÍ: Paseka
ROK: 2013
POČET STRAN: 156
ZDROJ: knihovna
HODNOCENÍ:

Anotace
Kniha Sida Jacobsona a Ernieho Colóna přináší příběh malé Anne Frankové, autorky známého Deníku, její sestry Margot a jejích rodičů ve formě komiksového životopisu. Svědectví dívky, která se chtěla stát spisovatelkou, pak obletělo celý svět. Díky Deníku Anne Frankové, mohli nejen mladí čtenáři pochopit opravdu do hloubky hrůzy nacismu. Tato kniha je nejen obrázkovým vyprávěním o strašlivém osudu jedné židovské rodiny, ale zároveň i dobrou pomůckou, jak vysvětlit mladším školním generacím, co to byly nacismus a šoa, a jak tragicky zasáhly do osudů lidí.

Něco málo o ději
Anne Franková se narodila v roce 1929 v Německu. Její otec Otto Frank byl úspěšný podnikatel. Jenže v době nástupu Hitlera k moci se těžko židé prosazovali, a tak se s celou rodinou přestěhoval do Holandska. Jenže i tam je dostihla Hitlerova moc. Anne a její starší sestra Margot začaly chodit do židovské školy, na oblečení musely mít žlutou hvězdu.

Poté, co Margot dostala předvolání, aby se hlásila do pracovního tábora, se celá rodina s dalšími přáteli ukryla v zadním traktu budovy, kde sídlila Frankova firma. Loajalita a důvěryhodnost zaměstnanců jim umožnila skrývat se dva roky.

Anne si píše deník, který dostala ke třináctým narozeninám. Slova, která svěřila deníku, jednou obletí celý svět. V tuto chvíli však Anne netuší, že jejich úkryt bude vyzrazen...

Hodnocení
Jsem zdrcená. Věděla jsem, kdo to je Anne Franková, věděla jsem, že si v době druhé světové války psala deník. Ale v podstatě jsem netušila, že mě komiksový životopis Anne Frankové takhle dostane. Nejen příběhem a historickými událostmi, ale také ilustracemi.

Kdo by tenkrát tušil, že se Hitler dostane k moci a způsobí smrt tolika nevinných lidí? Asi nikdo. Životy plynou, lidé zakládají rodiny, podnikají, děti chodí do školy, nikdo neřeší, jestli má někdo židovské kořeny nebo je čistokrevný Němec.

Rodina Frankova je židovská. Anne vyrůstá s Margot v Německu, ale v době Annina dětství se stěhují do Holandska kvůli celosvětové krizi. V Holandsku Otto Frank zakládá firmu a úspěšně podniká. V zadním traktu firmy on a jeho přátelé vybudovali úkryt. Pro všechny případy. To ještě nikdo nevěděl, že úkryt rodina Frankova využije. Ve stísněném prostoru o velikosti 62 m2 bude takhle žít osm lidí.

Válka rozhodně nebyla žádná legrace, miliony židů zemřelo v plynových komorách v koncentračních táborech, umírali hlady, vyčerpáním i na nemoci jako je tyfus či cholera. Život v koncentračních táborech si okusila i osmice lidí z úkrytu. Jaký však byl jejich osud? Kdo už se nevrátil? Kdo přežil? Neprozradím. Kdo zná životopis Anne Frankové, odpovědi na mé otázky zná.

Když se jedná o komiks, velký důraz kladu na ilustrace. Tady jsem z ilustrací byla nadšená. Krásně barevné, vystihující podoby všech lidí velmi věrohodně. Od rozesmátých tváří až po strhané rysy těch, kteří skončili v Osvětimi. Až jsem občas měla husí kůži při pohledu na ty ubohé tváře...

Součástí komiksu, a to jsem opravdu ocenila, byly historické události, které se týkaly určitého období. Vysvětlovaly také, co to byla křišťálová noc, norimberské zákony či popis koncentračního tábora Bergen-Belsenu. Některé ilustrace byly doplněny mapami.

Annin deník byl knižně vydán v roce 1947 pod názvem Zadní dům, tak jak ho sama Anne pojmenovala. V roce 1950 byl přeložen do němčiny a francouzštiny, o dva roky vyšel ve Velké Británii a v USA. Od té doby byl přeložen do sedmdesáti jazyků. I do češtiny byl přeložen a jmenuje se Deník Anny Frankové. Deník byl převeden i na divadelní prkna a to v roce 1955 a na filmová plátna se dostal v roce 1959.

Anne si přála být spisovatelkou. A to se jí svým vlastním způsobem splnilo.

Deník Anny Frankové jsem nečetla, ale po přečtení komiksového životopisu mě nalákalo, abych si přímo z pera Anne přečetla o životě v úkrytu.

O autorech
Scénárista Sid Jacobson pracoval jako šéfredaktor nakladatelství Harvey Comics, kde se setkal s výtvarníkem Erniem Colónem. Spolu pak připravili úspěšný komiks The 9/11 Report o událostech jedenáctého září roku 2001.

Obálky
Tentokrát přináším jen dvě obálky, které jsem našla na Goodreads. Většina obálek je stejná. A která se mi líbí víc? Anglická verze (vlevo) jednoznačně.
  

Žádné komentáře:

Okomentovat