středa 8. července 2015

Za chvíli jsme doma, jen si odskočíme do Afriky

AUTOR: Oliver Scherz
ILUSTRACE: Barbara Scholz
ORIGINÁL: Wir sind nachher wieder da, wir müssen kurz nach Afrika (Thienemann, 2014, Stuttgart)
PŘEKLAD: Tomáš Teodosijev
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2015
POČET STRAN: 112
ZDROJ: knihovna
HODNOCENÍ:


Anotace
Co byste dělali, kdyby vám v noci zaklepal na okno slon? Slon jménem Abuu, který utekl ze zoo a touží znovu vidět svou početnou rodinou v Africe. Sourozenci Honzík a Maruška si sbalili svačinu a rozhodli se slona na jeho dobrodružné cestě doprovodit. Afrika totiž neleží tak daleko, jak se zdá.

Něco málo o ději
Je bouřka, místnost je plná stínů. Honzík s Maruškou zůstali sami doma a trošku se bojí. Když v tom jim na okno zaťuká obr, jak si nejdříve myslí. Ale obr to nebyl - byl to slon Abuu, který utekl ze ZOO. Jeho přáním je, aby se dostal do Afriky ke své rodině.

Honzík s Maruškou mu rodinu pomůžou najít. Rodičům napíší vzkaz: "Za chvíli jsme doma, jen si odskočíme do Afriky" a vydají se na dalekou pouť.

Hodnocení
Když jsem poprvé na stránkách Albatrosu zahlédla tuto útlou knížku s krásnou ilustrací na obale, věděla jsem, že si ji budu chtít přečíst. A taky samotný název mě hned zaujal - málokdy vidíte název knihy tak dlouhý jako je tady. 

Dospělému čtenáři je asi od počátku jasné, jakou má příběh pointu, přesto však není okraden o příběh, který je plný napětí a dobrodružství.

Příběh začíná strašidelně, při bouřce, kdy Honzík se sestrou Marušku zůstal sám v domě. Po pokoji běhají stíny a přiznejme si to, oba mají strach. Ještě více se vyděsí, když jim kdosi na okno zaťuká. Po chvíli však zjistí, že to není obr, jak si nejprve mysleli, ale smutný slon Abuu, který touží po tom dostat se domů do Afriky. Putují přes hory, moře, poušť, potkávají se se zvířaty nebezpečnými i zajímavými.

Čtení svádí k tomu, abyste měnili hlas. Hluboký Abuův, vysoký hlas Maruščin, syčivý chobotnice. A to možná také zapříčinilo to, že se dceři příběh líbil a ani nedutala, když chobotnice stáhla Abua do hlubiny moře. 

"Honzíku!" volala Maruška.
A protože se chobotnici zdálo nejjednodušší postarat se nejprve o nejmenší oběť, otočila k ní svou hlavu.
"Podej mi ruku..." zasyčela na Marušku.
"Nedělej to, Maruško!" vykřikl Honzík.
"Ukážu ti mořské dnu..." syčela dál chobotnice. "Plavou tam duhové rybky a mořští koníci. A medúzy ti předvedou svůj tanec!" Mluvila a přitom se se pomaličku sunula k Marušce. "Moře se ti bude líbit. Podej mi ruku!"

Knihu doprovází ilustrace Barbary Scholz. Jsou moc krásné a nejvíc se mi líbily děti v pyžamech, ve kterých byly celou dobu. Ilustrátorku mohou někteří čtenáři znát z knih o Agátě a doktorovi Lupovi.

K létu patří cestování a proč si neužít to pravé cestovatelské dobrodružství prostřednictvím této knihy? 

Kniha je určená pro děti od šesti let, což si myslím, že je ideální čtení pro rodiče s dětmi, ale dokážu si představit i třeťáka nebo čtvrťáka, jak si z knihy pořizuje čtenářský deník. Zkrátka je to čtení jak pro děti, tak i pro rodiče.

O autorovi
Oliver Scherz se narodil v roce 1974 v Essenu, je herec a autor knih pro děti. Se svou ženou a dvěma dětmi žije v Berlíně.

Žádné komentáře:

Okomentovat