čtvrtek 9. dubna 2015

Destrukční deník

AUTOR: Keri Smith
ORIGINÁL: Wreck This Journal (Perigee Book, New York, 2012)
PŘEKLAD: Olga Bártová
NAKLADATELSTVÍ: Cooboo
ROK: 2014
POČET STRAN: 224
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:


Anotace
Konečně deník, s kterým se nikdy nudit nebudete! Světový bestseller nyní i pro české tvořitele a kreativce! Destrukční deník je pro všechny, kteří si vždycky přáli vést si deník nebo skicář, ale měli potíž s tím začít, pokračovat, nebo ho dokonce dokončit. Jeho autorkou je kanadská konceptuální umělkyně Keri Smithová, která se zaměřila na výrobu kreativních deníků, a donutí vás podívat se na svět z jiného úhlu pohledu. V téhle knížečce najdete nesmírnou sbírku nápadů, jak ji zničit (pardon kreativně vyzdobit!). Nebojte se trhání, polévání kávou či jiných destrukčních metod, tahle kniha je k tomu určená! Destrukce je hra!

Hodnocení
Každý o Destrukčním deníku mluvil v superlativech a přiznám se, že jsem si ho chtěla taky vyzkoušet. Jenže, asi jsem už na něj stará a moje kreativita není tak skvělá, abych si tvorbu stránek nádherně vyzdobila tak, jak jsem viděla u jiných blogerů. Možná že by nápady i byly, ale vzhledem k nedostatku času jsem se k Deníku vlastně pořádně nedostala. A je to vlastně škoda, protože nápaditých úkolů je tady hodně.

Už jenom při listování v něm jsem se nad některými úkoly zasmála, některé mi přišly dost bláznivé, některé docela nechutné, např.: nalepení mrtvých brouků na stránku nebo dát stránku na kompost a sledovat, jak se rozkládá. Z větší části však kniha nabídne spoustu zajímavých úkolů jako seznam, co je potřeba nakoupit, zaznamenat, jak plyne čas či podrobně popsat nějakou nudnou událost.

I když kniha občas vyzývá, aby se stránky vytrhly, zmuchlaly, ztratily a podobně, s jistotou vím, že to neudělám a knihu si zachovám v celku.

Destrukční deník je vhodný na odreagování se od učení, stresů, špatné nálady a podporuje fantazii. Pokud chcete zažít nevšední dobrodružství, jděte do toho a malujte, lepte, vyšívejte, pište. Když už nic, tak se aspoň pobavíte.



O autorce
Keri Smith je spisovatelka, ilustrátorka a také autorka blogu. Její knihy se vyznačují velkou kreativitou. Pořádá také workshopy pro děti. V češtině vyšly doposud dvě knihy: Destrukční deník a Tohle není kniha.

Děkuji portálu Databáze knih za poskytnutí recenzního výtisku.

6 komentářů:

  1. Tuto "knihu" opravdu miluji. Dokážu se u ní odreagovat a uvolnit. A zároveň u ní kreativně projevím své názory a pocity :) Rozhodně jsem ráda, že jsem si deník pořídila a určitě toho nelituji.
    Nějaké stránky fotím a přidávám na blog :) Proto mě to také nutí více se kreslení ( ničení ) věnovat :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se ti nedivím, že tu knihu miluješ. Máš moc krásné obrázky a bavilo mě se na ně dívat. PS: moc se mi líbí tvůj blog :-)

      Vymazat
  2. Už se těším, až si ho koupím a budu dělat v něm ty dané úkoly. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja zbožňujem tento denník! :DD A naozaj, na niektorých stranách som sa poriadne zasmial, čo tá autorka dokáže vymyslieť, podľa mňa je Keri skvelá :) Strašne sa teším, keď si v najbližšej dobe zakúpim Tohle není kniha :))

    www.universeofwonderfulbooks.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Taky si říkám - trhat nebudu, nějak to okreslím :DD Právě na WTJ makám a užívám si to :)) Nechce se ti postnout trochu víc fotek? Ráda beru inspiraci :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víc fotek bohužel nemám. Až toho bude trochu víc, třeba to budou i lepší nápady :-)

      Vymazat