neděle 22. března 2015

Beseda se spisovatelkou Markétou Harasimovou

12. března 2015 pořádala Knihovna Kroměřížska ve spolupráci s hotelem U Zlatého kohouta v Kroměříži autorskou besedu se spisovatelkou Markétou Harasimovou. Markéta Harasimová pochází ze severomoravského Krnova. Vystudovala obchodní akademii a právě v době středoškolského studia začala psát. V roce 1996 jí vyšla první kniha Jsi můj osud. Je určená dívkám, stejně jako její druhá kniha Když svítí hvězdy. Další knihy jsou už určené pro dospělé čtenářky, např. Bolest lásky, Růže a slzy a Sametová kůže.

Ze světa obchodu do světa literatury
Přestože má autorka vystudovanou Obchodní akademii v Opavě, celou dobu ji to táhlo k umění a literatuře. Její druhý román jí nastínil směr, kterým se v budoucnu vydá. A i když stále pracovala jako obchodní manažerka v mezinárodní společnosti, touha po psaní neustávala. 

Nakonec se se svou prací rozloučila a rozhodla se pro kariéru spisovatelky na plný úvazek. Podruhé se vdala a s novým manželstvím přišla i nová inspirace. Tak vznikla kniha Sametová kůže, která je dílem románem pro ženy, dílem detektivkou a obě tyto části se vzájemně prolínají.

Markéta Harasimová si pro všechny posluchače připravila tři krátké ukázky, právě z její poslední knihy. Mezi jednotlivými ukázkami mohli čtenáři pokládat všetečné otázky, na které Markéta vtipně odpovídala a dost často zazníval i smích.

Sametová kůže (celá recenze k přečtení zde)
Sára je šestatřicetiletá matka a právě se rozvádí. Její manžel Kamil byl despota a poté, co ji znásilnil před zraky jejich syna Olivera, od něj odešla. Po dvou letech ho konečně dostala k soudu a když zazněl kladný rozsudek, mohla si Sára oddechnout. Jenže během několika málo dní je Kamil zavražděn a Sára se stává hlavní podezřelou, protože na osudnou chvíli nemá alibi. 

Případ dostává na starosti Alex Jungr a jeho nová kolegyně Ingrid Ziková. Ingrid je vůči Sáře silně zaujatá a jejímu bystrému zraku neujde skutečnost, že mezi Alexem a Sárou to silně jiskří. Vyšetřování nikam nevede a situaci poněkud zkomplikuje další vražda - Kamilova milenka Soňa byla nalezena uškrcená v matčině bytě. A jako by to vůbec nestačilo, Olivera někdo unesl.

Kdo je za vraždami a za únosem? Podaří se policii vypátrat viníka? A je nějaká budoucnost mezi Sárou a Alexem?

Vychází nová kniha, již desátá v pořadí
Během letošního jara má Markétě Harasimové vyjít další kniha s názvem Tvář za zrcadlem. Námět se dotýká stalkingu, takže zde opět nalezneme prvky detektivky smíchaný s románem pro ženy. Markéta Harasimová však nezahálí a připravuje již další román, tentokrát z farmaceutického prostředí.

Mé druhé setkání s autorkou
S Markétou Harasimovou jsem měla možnost se poprvé setkat v Praze na Světě knih 2014. V pořadu Babinec, který pořádalo nakladatelství Jota, se sešlo osm českých spisovatelek, které představily svoji knihu. Kniha Sametová kůže mě hned zaujala, koupila jsem ji a ještě jsem si ji nechala autorkou podepsat. Knihu se mi podařilo také přečíst ve velmi blízké budoucnosti a opravdu se mi moc líbila. O to víc jsem se těšila na druhé setkání s autorkou. Markéta Harasimová působila velmi křehce, ale byla příjemná, usměvavá a vtipkovala.

Doufám, že jsem se s Markétou Harasimovou neviděla naposledy a že opět brzy přijede do Kroměříže, aby představila další nové knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat