Stránky

pondělí 2. ledna 2017

Nela Malá, co nechtěla být malá

AUTOR:  Petra Braunová
ILUSTRÁTOR: Tomáš Řízek
NAKLADATELSTVÍ: Baset
ROK: 2014
POČET STRAN: 96
ZDROJ: vlastní



HODNOCENÍ:


Anotace
Nela je půvabné děvčátko, které maminka promyšleně směruje na titulní stránky magazínů.
Jana Malá si prostřednictvím dcery chce splnit tajné přání být světově úspěšná. Nelu, jako téměř každou holčičku, zpočátku baví dávat si ondulovat vlasy, malovat se a točit se před zrcadlem.
Ovšem cesta do zářivého světa modelingu či před kameru je trnitá, lemovaná prohranými konkurzy. Všechny plány se oběma vymknou z ruky…
Kdo teď Nelu vysvobodí?

Hodnocení
Knihu jsem si pořídila v říjnu na havlíčkobrodském knižním veletrhu přímo od samotné autorky. Kdo pravidelně čte můj blog, ví, že od této autorky jsem četla dost knížek, které se dceři i mně hodně líbily. Všechny se výborně četly, měly příběh s poučením a text byl i vcelku jednoduchý.

Tato knížka je trochu jiná. Jak mě autorka upozornila, knížka je určená pro starší a přemýšlivější děti. Po přečtení s ní musím souhlasit. S devítiletou dcerou jsme knížku četly před spaním a občas jsme se neubránily pocitu, že Nelinčinu maminku chceme vyměnit. (já s dovolením přidám, že jsem jí chtěla zatřást, ať se konečně vzpamatuje).

Většina rodičů měla v dětství nějaký sen, čím by chtěli být, až budou velcí. Maminka Jana toužila být herečkou, letuškou, zpěvačkou nebo modelkou. Ani jedno přání se jí nesplnilo, ale moc si přála, aby její budoucí dcera byla tak výjimečná, aby se tou herečkou či modelkou stala. Jenže náhoda tomu chtěla, že se jí a tatínkovi Jaroslavovi narodil syn Vojta. Maminka se však nevzdala a snažila se, aby byl Vojta výjimečný a stal se hercem či modelem. Vojta je však obyčejný kluk a nikým takovým nechce být. Maminka Jana svoje touhy uloží hluboko v srdci a žijí si normálním životem. Když se však Janě po několika letech narodí holčička Nela, její sny se rozhoří nanovo a naplno. Malou Nelu úplně odřízne od okolního světa, aby Nela náhodou neodolala a neochutnala bonbony, limonády a další sladkosti, které děti milují. A maminka Jana Nelinu výjimečnost hrotí dál a dál...

Každý z nás má nějaký ten sen. A určitě by si přál, aby se některý ze snů přenesl i na potomky. Samozřejmě, i já bych chtěla, aby moje děti byly úspěšné, mohly vystudovat vysokou školu a mít práci, která je bude bavit. Můžu pro to udělat maximum, ale když jim nepůjde škola a budou mít jiné ambice, nic s tím neudělám. A rozhodně je nebudu do toho tlačit tak, jak to dělala Nelina maminka. Může být sice legrace se hezky namalovat, obléct a producírovat se jako modelka na molu, ale pokud do toho maminka zaplete i pětileté dítko a tahá ho po různých konkurzech při každé příležitosti a pokud kvůli tomu dítko nechodí do školky, bydlí v domě, kde nejsou žádné děti, je asi něco špatně.

Kniha má netypický formát - A4 a k tomu docela drobné písmo, což značí, že už to není četba pro úplné začátečníky. Nedá mi to a musím zmínit ilustrace Tomáše Řízka. Obrázky rodiny ukazují úplně obyčejné lidi. Maminka Jana rozhodně nepatří mezi štíhlé krasavice, tatínek Jaroslav má plešku a kulaťoučké bříško a Vojta je normální kluk s kšiltovkou na hlavě, který se tatínkovi hodně podobá (kromě plešky). Ilustrace jsou krásné a zaslouží si, aby si je čtenář pozorně prohlédl.

Kniha se mi dobře četla, opět byla skvěle napsaná a svým určitým způsobem se mi líbila. Rozhodně je příběhem netypická a člověk se nad knihou musí zamyslet. A to občas u knihy nebývá na škodu.

O autorce
Petra Braunová působila několik let ve francouzských a belgických rodinách jako au-pair. Své bohaté zkušenosti z tohoto období pak zúročila v knížce Česká služka aneb Byla jsem au-pair. Literatura je její koníček už od dětství, často přispívá články do různých časopisů. Se svými dětmi Olivečkem, Marií a Johanou žije v Praze. Díky jim je neustále v kontaktu s dětským světem neutuchající fantazie a lotrovin, který je nevyčerpatelnou inspirací pro její literární tvorbu.
Zdroj: databáze knih

Žádné komentáře:

Okomentovat