Stránky

středa 18. září 2024

Gábi, schovej se!

Anotace: Gábi je obyčejné a šťastné děvče, které žije obyčejný a spokojený život v zapadlém městečku kdesi na Slovensku. Její život se ale velmi rychle mění. V Evropě totiž začala druhá světová válka. Jednoho dne nacisté dorazí i do jejího rodného městečka a hledají mladé dívky. Gábi se dostává do reálného smrtelného nebezpečí. Musí se okamžitě schovat
Prostřednictvím jednoduchého vyprávění autorka sleduje změny v každodenním životě jedné židovské rodiny a líčí postupné zhoršování jejich životních podmínek za druhé světové války (nucenou školní segregaci, uzavření škol, zákaz vycházení, rozpad přátelství a obecně sociálních vazeb atd.), vše ale podává s nadějí a vírou v lepší časy.

Hodnocení
Krátký, ale napínavý příběh z období druhé světové války napsala Kathy Kacer. Kniha byla vydána v nakladatelství Portál v roce 2023.

Gábi je deset let a žije se svými rodiči na východě Slovenska. Její dětství je šťastné, ale to se má brzy změnit. Evropa je pod nadvládou Adolfa Hitlera a nad Židy se stahuje pověstný černý mrak. Jen z doslechu se rodina Gábinky dozvídá, co se děje ve světě s Židy. Když i do její vesnice dorazí nacisti, kteří hledají mladé dívky, je na čase říct "Gábi, schovej se!"

"S tebou jsem nejvíc v bezpečí, maminko. Tím jsem si jistá. A v tomhle domě je spousta míst, kam můžu zalézt," namítla jsem a zoufale jsem se rozhlédla. "Třeba v přístěnku, ve sklepě nebo v komodě."
"V komodě?" Maminka se zatvářila pochybovačně.
"Samozřejmě. Lepší úkryt neznám. Můžeme vyndat poličku uprostřed, aby tam pro mě bylo místo. Komoda se dá i zamknout. Nikoho by ani nenapadlo se do ní podívat."

Příběhů o válce je v současné době již hodně. Naše nedávná historie se tímto způsobem dostává do povědomí i mladším generacím, což je moc dobře. Tato forma by neměla být příliš násilná, nejlépe je podat informace v podobě čtivého příběhu.

Očima dívky se čtenář dozvídá o nenávisti vůči Židům. Je to doba, kdy většina přátelství musela skončit, ať už ze strachu nebo z přesvědčení. Dozví se také, co to byla Křišťálová noc, kam byli odváženi Židé i to, že museli povinně nosit žlutou hvězdu.

I když je příběh viděn z pohledu mladé dívky, ve skutečnosti ho vypráví její starší já - babička svým vnoučatům vypravuje příběh z doby svého dětství. Vnoučata si totiž hrají na schovávanou a babička jim chce ukázat, že ve válečné době pro ni tato hra měla trochu jiný kontext.

Knihu jsem měla přečtenou za jeden večer, ale rozhodně to nebylo úplně jednoduché čtení. Historie se nedá změnit, čtenář již tedy může tušit, kterým směrem se bude děj ubírat. Naštěstí Gábinčina rodina druhou světovou válku přežila, ale přesto i ji zasáhla jiná tragická událost.

Jazyk vyprávění není komplikovaný, je věcný, autorka příliš nezabíhá do podrobností, předkládá dětem skutečnosti takové, jak byly, ale ve formě, aby je děti snáze pochopily. Příběh je vyprávěn v ich-formě, což dodává příběhu ještě více emocí a čtenáři se tak snáze vcítí do hlavních postav i do situace, kterou musí Gábinka prožívat.

Vhodnou věkovou skupinou jsou děti kolem deseti třinácti let, na které je příběh cílen. Důležitá je i zpětná vazba od dospělého, který by si s dětmi o válce a jejich důsledcích měl popovídat.

Bibliografické údaje
AUTORKA: Kathy Kacer
PŘEKLAD: Viola Somogyi
ORIGINÁL: The Secret of Gabi's Dresser (Second Story Press, 1999, Toronto)
ILUSTRÁTORKA: Ester Kuchynková
VYDAVATELSTVÍ: Portál
ROK: 2023
POČET STRAN: 127


O autorkách
Kathy Kacer je kanadská spisovatelka, zaměřující se především na předávání pravdivých informací o holokaustu dětem. Získala několik ocenění a její knihy byli přeloženy do mnoha jazyků.

Ester Kuchynková se věnuje kreslení ilustrací a komiksů pro dětské knihy a časopisy.


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat