Stránky

neděle 13. srpna 2023

Mehlo, Šika, Kňuba a Motora

AUTOR:  
Olga Stehlíková
ILUSTRÁTOR: Galina Miklínová
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2023
POČET STRAN: 80
ZDROJ: vlastní

Anotace
Mehlo, Šika, Kňuba a Motora mají zvláštní potíž. Jsou to totiž úplně dokonalí a bezchybní sourozenci: nikdy nic nepokazí ani nerozbijí, zaručeně si neublíží a vždycky pozdraví a přiskočí na pomoc. Jsou to ty nejšikovnější a nejuspořádanější děti. Kdo to má vydržet? Budou muset do učení k poťouchlému Zbedovi Japnému, který má k dokonalosti daleko. Dokáže na sobě čtveřice z Nenic najít aspoň malou chybičku? A jak dopadne narozeninová oslava paní Japné, kterou mají sourozenci na starost?
Příběh pro děti od 4 let o tom, že být dokonalý je otrava. Nešikovnost dá někdy pořádnou práci!

Hodnocení
Olga Stehlíková je autorka, která píše knihy pro děti a dospívající. V nakladatelství Portál jí vyšly celkem dvě knihy. Tato vyšla v roce 2023.
Sourozenci Vrlí jsou dokonalí – neperou se, neřvou, nehádají se. Mehlo je sice trochu při těle, ale není žádné nemehlo – je velmi ohebný. Šika není žádná nešika - miluje bojové sporty a vyhrává spoustu pohárů. Kňuba není žádný nekňuba. Je vynikající v počtech a jako první dostal z matematiky nulu. A Motora? Ta není žádná nemotora - zbožňuje tanec. Tito čtyři sourozenci jsou nerozlučná čtyřka. Jsou totiž bezchybní. A to je kámen úrazu. Oni by tak rádi něco pokazili, Něco rozbili, prostě něco, aby měli nějakou chybičku. V tom by jim mohl pomoci Zbeda Japný. Jeho maminka bude mít narozeniny, a tak požádá sourozence, aby oslavu připravili. No, připravili – aby jí pořádně pokazili. 

Kdo by nechtěl být dokonalý? Ve škole, v práci, ve vztazích. Všichni děláme chyby, jsme jenom lidé. A to, že sourozenci Vrlí chyby nedělají, je vážně štve. 

Kniha je vymyšlena opravdu výborně, autorce se nápad povedl. Čeština je skvělý jazyk a pohrát si s příjmeními jako je Vrlý, Japný, Ochvějná či Stoudný bylo geniální. Ideální způsob, jak myslet pozitivně.

Po grafické stránce byla kniha také příjemně zpracovaná. Každý sourozenec měl svou barvu a tato barevná kombinace se odrazila i v textu a v obrázkách. 

Přišlo mi však, že kniha nevyzněla tak vtipně, jak asi měla vyznít. A nejsem si úplně jistá poselstvím knihy. Málokdo z nás je bez chyb, spíše nás dokáží rozhodit chyby, které děláme. Když bych byla dítě, raději bych byla sourozenci Vrlými. 

Kniha, kterou autorka napsala pro dospívající Kluci netančej!, byla skvělá s úžasným posláním. U této knihy nevím, co si o ní myslet. Je pro malé děti nebo spíš pro větší čtenáře? Těžko říct, mám z knihy rozporuplné pocity. 

O autorce
Olga Stehlíková je bohemistka a lingvistka. Působí jako nakladatelská i časopisecká redaktorka a editorka a jako literární kritička zaměřující se především na současnou českou poezii a prózu. Bydlí ve Strašnicích. Absolvovala FF UK v Praze. Píše knižní recenze. Byla jednou z editorek revue Pandora, než časopis zanikl. Pracuje jako nakladatelská redaktorka i jinak. Zdroj: Databáze knih


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat