středa 18. března 2020

Ptačí žena

AUTOR: Lenka Chalupová                       
NAKLADATELSTVÍ: Čas
ROK: 2017
POČET STRAN: 320
ZDROJ: knihovna








Anotace
Svět ptáků ji zcela pohltil, stal se její posedlostí… Ptačí žena Mariana Černá léčí ve své záchranné stanici ptačí těla, kterým rozumí – avšak mnohem méně chápe lidi. Samotářka Mari, ponořená do opeřeného světa, má ale svá tajemství. Ráda by o nich mlčela, nechala je pozvolna umírat ve své hlavě. Jenže… Její pětadvacetiletý syn Jonáš začne otevírat zákoutí matčiny duše ve chvíli, kdy se rozhodne najít biologického otce své desetileté sestry Bohdanky. Ten má ale za sebou tak temnou minulost, že je i Jonáš zaskočen. A právě minulost Leonarda France nakonec poznamená všechny členy rodiny. Ponořme se i my – do příběhu, který sleduje osudy blízkých lidí Ptačí ženy od podzimu do začátku jara. Na konci té cesty ale už není nikdo jako na začátku, všichni si nesou na svých bedrech tíhu tajemství, které si sami odkryli tím, že buď mlčeli, anebo zbytečně moc mluvili…

Hodnocení
Ptačí žena je druhá kniha, kterou jsem od Lenky Chalupové četla. Tato však je mnohem lepší.



Děj je zasazený do Přerova, především čtenář zavítá do ornitologické záchranné stanice. Té šéfuje Mariana Černá, která svým ptáčkům rozumí více než lidem. V životě si toho prožila opravdu hodně – přišla tragicky o manžela a sama vychovává dvě děti. Je tichá, nemluvná, leckdy jí ona mlčenlivost přivádí těžkosti.

Syn Jonáš je už dospělý muž. Po mámě zdědil lásku ke zvířatům. Je spolehlivý. Na začátku příběhu byl pouhý slib sestřičce Bohdance, že pro ni najde jejího biologického otce. Na konci však zjišťuje, že některé věci mohly zůstat spát. I on má svou třináctou komnatu, se kterou se nerad chlubí.

Bohdance je deset let a je to takové havraní děvčátko, jak o ní mluví Mariana. Černovlasá holčička, která se díky svému nadšení a hlasitosti do ptačí říše moc nehodí. Má v sobě spoustu elánu a entuziasmu. Moc kamarádek nemá, po pravdě jen jednu, která se k ní moc nehodí – je z jiné sociální vrstvy, trochu nóbl a trochu ráda ubližuje slovy.

Důležitou postavou je Bába Black, Jonášova babička. Stará, zatrpklá žena, která se na stáří ocitla v romské komunitě. Je svárlivá, zatvrzelá vůči všemu a všem, má zálibu v alkoholu a věštění z karet.

Co se týká příběhu, nechci toho moc vyzradit. Spíše než na příběh je kladen důraz na mezilidské vztahy. Každá z postav byla charakterově jiná a dohromady vytvořily kaleidoskop lidských osudů.

Lenka Chalupová má velmi příjemný styl psaní. Děj rychle plyne a dobře se čte. I když je román určen primárně pro ženy, neznamená to, že je to nějaká červená knihovna. Jedná se o román s psychologickými prvky, který by mohl zaujmout i muže. Romantická linka není nikterak výrazná, spíše sporadická, zaměřuje se především na rodinu.

Jediné mínus vidím v častějším opakování jistých skutečností, například autorka mockrát zdůrazňovala, že je Bohdanka kukaččí mládě a havraní děvčátko.

Děj se odehrává od podzimu 2016 do března 2017. Autorka zmiňuje ptačí chřipku, která na začátku roku 2017 postihla Moravu, a bylo vybito tisíce ptáků.

I když bych knihu zařadila do odpočinkové literatury, nechybí ji napětí a dramatičnost. Autorka skvěle vykreslila vyhrocené situace a nechala své hrdiny bojovat s jejich strachy i zbabělostí.

Knihy Lenky Chalupvé stojí za to číst, určitě nebudete litovat, když po nějaké z nich sáhnete najisto nebo naslepo tak, jako já.

O autorce
Lenka Chalupová se narodila v Přerově, kde dosud žije. Vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Palackého v Olomouci. Pracovala jako novinářka v týdeníku, v deníku i v televizi. V současné době je tiskovou mluvčí Přerova. Miluje psaní, čtení, hudbu, divadlo, film, historii a výtvarné umění. Vydala tyto knihy:  Neříkej mi vůbec nic (2004 – román), Vosí hnízda (2009 – detektivka), Utopená (2013 – detektivka), Pomněnkové matky (2014 – detektivka), Ledové střepy (2015 – román), Tyrkysové oko (2016 – detektivka), Ptačí žena (2017 – psych. román), Liščí tanec (2018 – psychologický román), Začátek (2019 – povídkový román) – sedm posledně jmenovaných knih v Nakladatelství ČAS.

2 komentáře:

  1. Děkuji za tip právě od této autorky, která pochází z místa okolí mého rodného bydliště, takže jsem ji jako patriot musela zaregistrovat. Čeká na mě její Tyrkysové oko, ale je to můj první pokus, tak jsem zvědavá. V knihovnách se prý čte hodně. Ptačí ženu rozhodně vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyrkysové oko je prý hodně vztahově zamotané. Knihu jsem nečetla, ale vím to z doslechu. V Ptačí ženě je postav jen několik a každá je jiná. Zkuste a uvidíte, jak se vám bude kniha zamlouvat.

      Vymazat