pátek 6. března 2020

Narozeninová kočka

AUTOR:  Markéta Vítková
ILUSTRÁTOŘI: Anežka Flígrová, Vojtěch Pejša, Markéta Vítková, Jakub Matěj, Jan Pejša
NAKLADATELSTVÍ: Občanské sdružení Pro Sedlčansko a Královéhradecko
ROK: 2015
POČET STRAN: 32
ZDROJ: knihovna




Anotace
Narozeninová kočka autorky Markéty Vítkové představuje unikátní knihu, která je v podobě dostupné i pro nevidomé děti – sluchově a hmatově. CD je vloženo v haptické knize s aktivitami. Narozeninová kočka je napsaná kromě klasického písma i písmem Braillovým a vedle běžných ilustrací jsou v ní obrázky reliéfní. Některé hmatové stránky do knihy vyrobili klienti dvou poskytovatelů sociálních služeb. Každá kniha je díky tomu originál. Aby toho nebylo málo, kniha pomůže nevidomým, protože část výtisků bude věnována Světlušce, jejímž posláním je právě pomoc nevidomým.

Hodnocení
Do rukou se mi dostala kniha, která mě na první pohled moc nezaujala. Na druhé prolistování se mi zalíbila o hodně více. Není to klasický titul, který běžně známe, ale je to interaktivní kniha s vloženým audio CD.
A o čem příběh je? Babička bude mít narozeniny a děda by jí rád koupil kocourka nebo kočičku. Jenže děda je nevidomý a sám by zvířátko vybrat nemohl. A tak si vzal na pomoc své dva vnuky Matěje a Honzíka. Na počítači si našli útulek pro kočky a kluci popisovali, jak která kočička vypadá. Popis jim šel, kdežto u výběru došlo k hádkám. Jak to nakonec vše dopadlo? To už si musí malý čtenář vyposlouchat nebo přečíst sám.

Audioknihu namluvil Jan Bílek, který je loutkohercem v Klicperově divadle v Hradci Králové. Hlasově odpovídal hodným dědečkům. Když však mluvil za oba chlapce, skvěle měnil výšku hlasu. Ve všech rolích byl velmi přesvědčivý. O hudební doprovod a občasné zamňoukání se postarala Alena Kubínová. Po deseti minutách mluvení vystřídala Jana Bílka svým zpěvem a hrou na hudební nástroj. Součástí cédéčka jsou také všechny písničky, které v příběhu zazněly. Audioknihu jsme pouštěli předškolním dětem. Hudební vsuvky byly velmi vhodně umístěny, protože děti vydržely právě oněch deset minut až dvanáct nerušeně a v klidu poslouchat.

Interaktivní kniha je doplňkem k CD. Autorka přiblížila svět nevidomých těm, kteří mají oči v pořádku, a tak si knihu mohou přečíst úplně všichni. Čtenář tu kromě běžného písma najde i Braillovo písmo, reliéfní obrázky i fotky vytvořené koláží. Je tu spousta, ale opravdu spousta koček a hodně úkolů pro všechny děti.

Braillovo písmo je pro mě úplně neznámé a všichni, kdo umí číst toto písmo si zaslouží můj obdiv. Je mi jasné, že pro nevidomé je to běžná záležitost, ale pro ty, kteří ho nepotřebuji, je to úplně cizí písmo stejně jako třeba angličtina nebo němčina.

Narozeninová kočka je vhodná pro děti předškolního a mladšího školního věku. Obsahuje spousta námětů k povídání si či kreslení a poznávnání nových obzorů.

O autorce
Markéta Vítková miluje fantazii a svoji tvorbou se obrací na dětské čtenáře. Právě ze světa dětské fantazie vycházejí její první tři pohádkové knihy pro děti: O velrybě ze Sedlčan, Překvapení skřítka Modrovouska a Dinosaurům v patách. Markéta také ráda maluje a tvoří, proto si své knihy ilustruje sama. Postupně se k ní přidávají její synové. Kromě dětských knih napsala Markéta i dvě o tvoření s dětmi: Tvoříme s dětmi originální dárky a Výtvarné hrátky z pohádky do pohádky. Reakce na své knížky pro děti zažívá Markéta často při besedách ve školkách, školách a knihovnách. Je to pro ni výborná zpětná vazba a nabíjí ji energií a chutí do dalšího psaní. Zdroj: papyro.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat