neděle 9. února 2020

Temný dům v mrtvém lese

AUTOR: Jan Sviták                       
NAKLADATELSTVÍ: Vedrusa
ROK: 2019
POČET STRAN: 247
ZDROJ: vlastní








Anotace
Temný dům je děsivé místo.
Není to obyčejná polepšovna.
Stojí uprostřed mrtvého lesa.
Nesmí se v něm mluvit.
Ztratíte v něm jméno.
Dělají se v něm tajemné pokusy.
A děti mizí...
V napínavém příběhu doprovázíme Matěje, chlapce, který se odtud rozhodl utéct. Jenže z temného domu se utéct nedá... Odvaha, důvěra, touha a láska zazáří nejjasněji, až bude kolem největší tma.


Hodnocení
Od Jana Svitáka jsem četla již několik knih. Zatím poslední vydaný titul je pro starší děti. Je temný a napínavý a já se čtení trochu obávala. Nakonec nebylo čeho.
Hlavním hrdinou je Matěj. Při dopravní nehodě přišel o matku i o své dvojče, bratra Tondu. Matěj šel z domova do domova, ale pokaždé odtud utíkal a kde mohl, tam kradl. Až jednou se mu loupež nevyplatila. Policie ho chytila a místo do dětského domova ho odvezli dva podivní chlápci do jakéhosi domu hluboko v lesích. Ten dům je hodně temný a jeho obyvatelé ještě temnější. Během jediného dne Matěj zjistí, že se tam dějí velmi zvláštní věci - tajemné cesty, drsná pravidla, častá úmrtí. Matěj chce utéct za každou cenu, i přesto, že všichni tvrdí, že les okolo je začarovaný a není úniku. Podaří se mu to a zachrání se?

Od knih Jana Svitáka vím, co očekávat. Rozhodně nepíše pohádky na dobrou noc. Jeho příběhy jsou určeny dětem, které čtou fantasy a knihy, které jsou napínavé a trochu temné.

Matěj (čtenář netuší, kolik mu je let, ale snad díky rozumovému myšlení a uvažování by se dalo odhadnout, že se věkově pohybuje kolem dvanáctého roku) je průšvihář a nebýt tajemného muže s kohoutem, jistě by skončil v kriminále. Jenže temný dům do jisté míry je kriminál. V mnohem horším provedení. Matěj je bystrý kluk, chytrý. Musí své schopnosti ale prokázat v boji proti zlu.

Autor v knize použil několik žánrů dohromady - horor, fantasy i pověsti. Tuto literární směsici vzájemně promíchal. Nebylo to sice špatné, ale například kouzelník, král a královna tam působili pohádkově v kombinaci s hororem. Na druhou stranu kouzelník Žito nebyl v příběhu za zábavného kejklíře, ale Sviták z něj udělal mocného čaroděje (ve výslužbě). Do knihy Luciferovo kopyto autor vložil příběh, kterým vše začalo. Stejně tak tomu je i v tomto případě. V již zmíněné knize byl tento příběh hodně krvavý, tady se Sviták brutality zdržel, protože by takové násilí do kontextu celé knihy příliš nezapadlo.

Jak už jsem zmínila, v Temném domě v mrtvém lese najdete i fantasy prvky. Nesmí chybět draci, kouzelníci i zombie. V jakém poměru je smíchal, to už neprozradím. Aby ale román nebyl temný a strašidelný, dalšími prvky tu jsou přátelství, odvaha i takovéto okřídlené klišé boj dobra se zlem.

I když se kniha díky anotaci a obálce tváří, že bude hodně strašidelná, uvnitř to není tak hrozné. Titul zvládnou v pohodě přečíst teenageři mladšího věku. Příběh se čte lehce a rychle. Je vyprávěn z pohledu Matěje v er-formě. Čtenář si může přečíst i jeho myšlenkové pochody, které jsou od běžného textu odlišeny kurzívou.

Titul bych zařadila do žánru young-adult s prvky, které jsou určeny pro dospělé. V dnešní době však mladí čtenáři zvládnou přečíst i dospělejší literaturu.

O autorovi
Jan Sviták je povolaný malíř, teoretický horolezec a příležitostný šašek. Psaní příběhů je jeho životní vášní, skořicí v jeho kaši. Píše pro dospělé, kteří touží být dětmi (Stará bolest, Šest nevinných) a pro děti, které touží být dospělými (Čertovo kopyto, Pekelný advent, Luciferovo kopyto).



Děkuji autorovi za poskytnutí recenzního výtisku.

2 komentáře:

  1. Tak z knihy jsem byla nadšená do té doby dokud jsi nenapsala, že autor použil v hororu kombinaci s královnou atd. Kroutí se mi oči jen to slyším, takže to asi nebude kniha pro mě :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zas tak šílené to nebylo! Pokud ovšem hledáš jinou fantasy, tak možná pro tebe není, ale mně se příběh fakt líbil. :-) Díky za komentář!

      Vymazat