středa 16. října 2019

Žár a led

AUTOR: Simona Ahrnstedt
ORIGINÁL: En enda risk (Forum Bokförlag, 2015, Stockholm)
PŘEKLAD: Irena Lysáčková
NAKLADATELSTVÍ: Metafora
ROK: 2019
POČET STRAN: 488
ZDROJ: vlastní






Anotace
Ambra Vinterová sní o skvělé kariéře ve významném švédském deníku, kde pracuje už několik let jako řadová novinářka. Kvůli práci přijíždí těsně před Vánoci do rodného městečka Kiruna na samém severu Švédska. Jde o druhořadý, nezajímavý úkol a Kiruna je navíc právě v prosinci snad nejtemnější místo na světě. Ambřiny vzpomínky na hrozné zážitky z dětství v pěstounské péči to ještě umocňují. Přesto ale právě tady potká muže, který ji silně přitahuje. Tom Lexinton opustil vojenské speciální jednotky a stal se bezpečnostním expertem. Stále ho však trápí noční můry z poslední mise v Čadu, kde málem přišel o život, a trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Pronásleduje ho i marná touha po Ellinor, která mu zlomila srdce. Setkání s Ambrou mu do života přináší příslib světla a žáru – kdyby se odvážil nechat všechno, co ho trápí, za sebou.

Hodnocení
Simona Ahrnstedt je Švédka s českými kořeny. U našich čtenářů se proslavila především ženskými romány se sympatickými hrdinkami. Žár a led volně navazuje na předchozí dva díly a uzavírá tak trilogii, která se mně osobně velmi líbila. Následující text může vyzradit zápletku z předchozích románů.

Na konci druhého dílu jsme byli svědky záchrany Isobel, lékařky, která byla v Čadu unesena. Na jejím osvobození se podílel i Tom Lexington, bývalý elitní voják a ředitel bezpečnostní jednotky ve Švédsku. Tom je držen v zajetí. Poté, co se vrátil do Švédska, se z něj stal zlomený člověk. Utržil nejen fyzická zranění, ale má také rány na duši. Navíc ho žene touha po Elinor, která se s ním před odjezdem do Čadu rozešla. Chtěl by se k ní vrátit, ale Elinor žije v Kiruně jiný život s novým přítelem. Ambra Vinterová je uznávaná novinářka celostátního večerníku Aftonbladetu. Její práce ji zavedla do Kiruny, do městečka, na které má nehezké vzpomínky z dětství. Rány se znovu jitří a ona vůbec nemá náladu dělat před Vánocemi rozhovor s nějakou stařenkou. Tom a Ambra se potkají. Oba osamocení se svými vlastními trápeními a touhami. Jak tento příběh skončí? Čtenářky Simony Ahrnstedt jistě tuší.

Stejně jako v předchozích dílech i tady autorka vložila vedlejší romantickou linku. Tentokrát se čtenářky seznamují s nevlastní sestrou Ambry s Jill a Tomovým někdejším nejlepším přítelem Mattiasem. Jill je známá zpěvačka, která se objevuje denně na sociálních sítích. Mattias je stejně jako Tom bývalý voják. Oba jsou velmi rozdílní - zatímco Jill nemá vzdělání a všechno, co ví a zná, ji naučil život, Mattias je inteligentní a vzdělaný. I přes rozdílné životní hodnoty je to k sobě přitahuje.

Každý příběh v sobě skrýval jistou důležitost. Autorka do děje zakomponovala společenské problémy jako je osvojování dětí do pěstounských rodin. Člověk by řekl, že lidé, kteří se chtějí starat o opuštěné děti, budou sociálními úřady prověřeny, ale nejspíš se stává, že ne vždy mají úředníci otevřené oči. A právě kolem pěstounství se točí část příběhu. Druhým problémem je posttraumatický syndrom. Autorka se snažila věrohodně popsat příznaky, jak vznikají a co při nich člověk cítí. Dalším závažným problémem jsou nebezpečné hejty na sociálních sítích. Známe to. Vložíme na Instagram/Facebook fotku a pak se rozjede diskuze, která se může zvrtnout v nenávistné komentáře. Být viděn znamená připravit se na všechno.

Žár a led není žádná hloupá harlekýnka. Je to román s hrdinkami, které mají duši, charakter i tajné sny. Jsou inteligentní a mnohdy svá trápení pracně skrývají. Muži jsou většinou silní a mužnost z nich sálá na hony daleko. Přesto by se pro ženy mohli rozkrájet.

Žár a led je čtivý román okořeněný špetkou romantiky. Autorka nijak netlačí na pilu, přesto milostné scény jsou žhavé a dokáží rozbušit srdce nejedné čtenářky.

Pokud srovnám všechny tři díly, tento poslední vychází podstatně hůře než první dva tituly. Nebylo to špatné čtení, ale zkrátka už mám srovnání. Také netuším, jestli je moderní zvyšovat počet stran díl od dílu, ale upřímně řečeno, mě deprimuje, že čtu tak tlustou knihu. Rozhodně však tato bichle bude patřit k těm, které si nechám v knihovničce. Je to příjemná oddechovka, kterou si ale do kabelky nepřibalíte. Potěší ty čtenářky, které mají v oblibě ženské romány.

Obálky
Opět krásné obálky potěší čtenářovo oko. Musím upřímně říct, že ty zahraniční se mi líbí více než české provedení.
  

O autorce
Simona Ahrnstedt vystudovala psychologii a svůj první román vydala v roce 2010. Její knihy se v krátké době staly velmi populárními především mezi švédskými čtenářkami a vycházejí ve vysokých nákladech nejen ve Švédsku, ale i v zahraničí. V současnosti žije v malém domě poblíž Stockholmu, pracuje jako terapeutka, stará se o své dvě děti a siamské kočky. Její největší vášní je však psaní romantických historických románů.

Žádné komentáře:

Okomentovat