sobota 12. října 2019

Mŕtvy na Pekelnom vrchu

AUTOR: Juraj Červenák
NAKLADATELSTVÍ: Slovart
ROK: 2013
POČET STRAN: 256
ZDROJ: zapůjčeno








Anotace
Historická detektívka. Prvý prípad kapitána Steina a notára Barbariča, ktorí sú na stope zločinu v habsburskom cisárstve za vlády Rudolfa II. Na konci 16. storočia zúri v kresťanskom pohraničí vojna s Osmanskou ríšou. Turci sa pokúšajú preniknúť k bohatým banským mestám v hornom Uhorsku. Vojnového veterána Steina vyšlú do Štiavnice odhaliť zradcu, ktorý sa chystá nepriateľom ukázať tajnú cestu do dobre opevneného mesta.
Pátranie ešte skomplikuje vražda miestneho šľachtica. Stein musí spojiť sily s mestským notárom Matejom Barbaričom, aby rozplietol klbko sprisahaní a zločinov, z ktorých mnohé siahajú hlboko do minulosti. Zdá sa, že všetko súvisí so zlorečeným Pekelným vrchom – mnohí veria, že sa na ňom zjavuje duch zhýralej meštianky, a po nociach sa tam rozlieha vytie psov, čo strážia bránu do záhrobia.

Hodnocení
Tvorba Juraje Červenáka mě míjela, což si myslím, že byla velká chyba. Mŕtvy na Pekelnom vrchu je první díl s kapitánem Joachimem Steinem a notářem Matějem Barbaričem. Titul jsem četla v originále a odteď už další díly, potažmo autorovy všechny knihy, budu číst jenom ve slovenštině.

Historická detektivka přenese čtenáře na území Banské Štiavnice roku 1598. Město se však na sklonku šestnáctého století takto nejmenovalo. Bylo známé jako Schemnitz nebo také Strieborná Štiavnica. A právě tam se vydal kapitán Joachim Stein, pán ze Silberštejnu u Trutnova (nynější Břečštejn), válečný veterán. Do války se už vrátit nemůže a to kvůli zranění, které ho vyřadilo z bojů. Ale vzhledem k jeho chytrosti a bystrosti ho jeho nadřízení neposílají do starého železa, ale do největšího banského města v Uhersku, aby tam našel zrádce, jež převádí turecké nepřátele do města. Společníkem na cestě mu je kaprál Bohdan Jaroš, nemluvný mladík, který v příběhu plnil úlohu bodyguarda, lékaře, mučitele i patologa. V Strieborné Štiavnici již na ně čeká Matěj Barbarič, notář a svůdce vdaných žen v jedné osobě. Že by nějak jásal nad tím, že má pomoci hledat zrádce, to se nedá říct. Moc k věci ani nepomáhá odměřenost a nadutost kapitána Steina,

Pekelný vrch je obestřen záhadami a tajemstvími. Mezi lidmi kolují pověsti, že na onom kopci viděli jezdit Barboru, která byla hodně zhýralá a na Pekelným prováděla nejen čarodějnické reje. Jenže divá Barbora je již několik desítek let mrtvá. Jsou slyšet pekelní psi a dokonce prý lidé viděli i čarodějné ohně. Báchorka k báchorce a lidé se na Pekelný vrch bojí chodit. A právě těchto historek využil nejen zrádce, ale i ten, kdo na Pekelném vrchu hledal zlatonosnou rudu. Ne nadarmo jsou v okolí těžební šachty. Celá záhada se neobejde bez vraždy a na Steina, Barbariče a Jarošovi zbude vypátrat, kdo připravil o život majitele dolu Velického. Na jeho smrt se navalují další mrtví a pánové tak budou mít o zábavu postaráno.

Nejsem zvyklá číst ve slovenském jazyce a cizím jazyce všeobecně. Jsem zhýčkaná tím, že nám vydavatelé předkládají přeložené knihy do češtiny. Tím, že člověk nečte v originále, se ochuzuje o možné jazykové nuance, které se překladem mohou ztratit. Zpočátku jsem hodně výrazů vyhledávala v překladači, ale po čase jsem zjistila, že si většinou vše odvodím z textu a navíc takové odbíhání zdržovalo od čtení. 

Nerada bych urazila jazyk našich slovenských sousedů, ale nějak mi k detektivkám a vážnějším věcem moc nesedí. Pro mě je to krásný melodický a zpěvný jazyk, který pohladí po duši. Proto mi zpočátku trvalo, než jsem se do příběhu začetla. 

Faktem ale je, že Juraj Červenák píše vtipně a zajímavě a z hlavních hrdinů udělal vcelku sympatické postavy. Nemůžu říct, který z trojlístku získal zasloužené plusové body, protože každý z nich vynikal v něčem jiném a dohromady tvořili sehraný tým (i když jsou rozdílných povah a trvalo jim trochu déle, než se začali respektovat).

Červenákovi se podařilo vystihnout dobu, kdy byly Uhry sužovány nájezdy Turků. Banská Štiavnica byla představena jako bohaté město. Na další místo, Pekelný vrch, bych se neodvážila ani ve dne, natož v noci. Díky skvělému popisu jste měli pocit, jako byste v příběhu vystupovali sami.

Co bylo pro mě matoucí, bylo vcelku velké množství postav, které mi splývaly dohromady a ztrácela jsem se v nich. 

Kromě vyšetřování má čtenář možnost nahlédnout do soukromí kapitána Steina. Něco málo autor naznačil, ale větší část si zatím nechal pro sebe. Snad se o tomto mrzoutském veteránovi dovíme víc v dalších pokračováních.

V knize převládají dialogy nad popisy a děj tak má spád a potřebnou rychlost. A i když je kniha označována jenom jako detektivka, tak i tady najdete brutalitu thrilleru. Víc než brutální vraždy mě mrazilo z mučících nástrojů, které používal kaprál Jaroš. Nemusela jsem vůbec vědět, k čemu slouží, stačil letmý popis nástroje a člověku naskočila husí kůže..

Juraj Červenák se tak dostal na příčku autorů, které jsem letos objevila přímo nečekaně a bude patřit k těm, u kterých si ráda v budoucnu přečtu další tituly.

Obálky
Kniha vyšla také v češtině pod nakladatelstvím Argo. Líbí se vám obálka?


O autorovi
Juraj (Ďuro) Červenák (pseudonym Thorleif Larssen) je slovenský spisovatel. Je znám jako úspěšný autor fantasy děl, filmový recenzent a redaktor časopisů Fantázia, Pevnost a DVD mag, často se objevuje na nejrůznějších conech. Proslavil se hlavně knihami o barbaru Conanovi, černokněžníku Roganovi, bohatýrovi Iljovi Muromcovi a o českém legendárním hrdinovi Bivojovi. Prakticky všechny jeho knihy vyšly z komerčních důvodů v češtině. V současné době žije ve východoslovenské metropoli Košice, kde pracuje jako spisovatel a publicista na volné noze. Zdroj: Databáze knih

2 komentáře: