pondělí 29. dubna 2019

Rosevine

AUTOR: Tereza Krupová
NAKLADATELSTVÍ: Martin Koláček - E-knihy jedou
ROK: 2018
POČET STRAN: 83
ZDROJ: vlastní e-kniha








Anotace
Angela má novou misi. Má za úkol sledovat a prověřit manželský pár, podezřelý ze dvou brutálních masových vražd. Ti odjíždějí na týdenní dovolenou do útulného a malebného hotelu Rosevine, ležící na pobřeží Anglie. Manželé zprvu působí velmi klidně a bezproblémově, Angele se však podaří zjistit, že se za zavřenými dveřmi svého pokoje, chovají úplně jinak. Hlavní hrdinku okouzlí podezřelá Erika Binderová, se kterou se velmi důvěrně sblíží. Celý případ se jí tak podaří vidět z trochu jiné strany. Po čase stráveném s Erikou a drobným vyšetřováním, do sebe pár věcí ale přestane zapadat. Je to jen hra? Ví snad manželka, že je někdo sleduje a chce tak Angelu záměrně svést z cesty? Anebo opravdu mluví pravdu? Prvotina autorky, napsaná velmi čtivě, s kapkou vytříbeného humoru a nemravnými prvky.

Hodnocení
Prvotina mladé autorky Terezy Krupové zavádí čtenáře do Anglie, do malého hotelu Rosevine, kde se mají ubytovat manželé podezřelí z dvojnásobné vraždy. Angela je tajná agentka, která dostala případ na starosti. Rozjíždí se do Rosevine jako nová zaměstnanecká posila. Jejím prvotním cílem je splynout s prostředím. A pak se manželé Binderovi objeví. Angela je brzy na stopě k vyřešení záhady, která se kolem manželů točí.


Angela pracuje ve vyšetřovacím týmu, který nejspíš nepatří k těm, od kterých byste chtěli využít nabízených služeb. Tým tajných agentů působil velmi neprofesionálně. V tajných službách a podobných institucích musí fungovat vše na sto procent. Tady byla příprava lajdácky nachystána. Angela se o jakous takous profesionalitu snažila, ale za zády s neschopným šéfem jí to moc nešlo. Je drsňačka, mluví dost sprostě a svérázně, s ničím si nebere servítky. Má však slabost pro krásné ženy a tou Erika Binderová bezesporu je.

Příběh byl vymyšlený opravdu dobře, našlo by se ovšem několik věcí, které by si zasloužily lepší zpracování. Vyjadřování Terezy Krupové je na začínající spisovatelku vcelku uspokojivé. Díky jejímu popisu bych skutečný hotel Rosevine ráda navštívila, ale doufala bych, že se tam s Angelou nikdy nepotkám. Autorka uměla také vygradovat napjatou atmosféru, a vyhrocené scény zvládla opravdu dobře.

Co však musím negativně ohodnotit, jsou autorčiny stavby vět. Chvílemi mi přišlo, že čtu lepší slohovou práci. Autorka v textu také zanechala dost chyb. Často se stávalo, že slovosled byl špatně poskládaný a mockrát se v jednom odstavci opakovala stejná slova. Tereza Krupová také svým postavám vtiskla punc nereálnosti – udělala z nich superhrdiny, i přesto, že jsou to obyčejní lidé.

Kniha má potenciál, ale autorka by měla více zapracovat na stylistice a z osmdesáti stránkové novely udělat pořádný thriller. Věřím, že na něj má. Titul tak měl limit, do kterého se nedá vpasovat nic navíc. Na detektivku je uvedený počet stran opravdu krátký.

Anotace se zmiňuje o jiskření mezi Angelou a Erikou. Erotické scény byly popsány vkusně a bez velkých podrobností. A i když je v díle nastíněna láska, není na ní nic, co by vás nějakým způsobem dojalo.

I přes mou negativní reakci se novela četla velice rychle, což je jedna z pozitivních věcí na celém příběhu. Kniha má spád, děj i zajímavé okamžiky, ale titul by potřeboval více prostoru pro korekturu. Jako jednohubka na jeden večer pro nenáročné čtenáře novela postačí.

Děkuji autorce za poskytnutí recenzní e-knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat