sobota 2. března 2019

Ticho nemá ozvěnu

AUTOR: Zdeněk Hanka
NAKLADATELSTVÍ: Alpress
ROK: 2018
POČET STRAN: 214
ZDROJ: vlastní








Anotace
Jill zbožňuje hudbu a neumí si představit, že by se někdy živila něčím jiným. Proti vůli otce tráví čas s mladou rockovou kapelou, ale zároveň chce překvapit rodiče tím, že získá titul v oboru, který ji baví. Proto před nimi utají přihlášku ke studiu a nevědomky tím zamete stopy ke svým únoscům.

Hodnocení
Tvorbu Zdeňka Hanky jsem objevila teprve nedávno. O knize Střípek malachitu jste si již mohli přečíst. Oproti předchozí knize, která byla zasazena do Itálie, se tato odehrává v Americe.


Autor nás v prvních kapitolách uvádí do celého příběhu. Seznamujeme se s Jillian, osmnáctiletou slečnou. Rodiče chtějí, aby šla po maturitě studovat a to nejlépe doktořinu nebo právničinu. Jenže Jill se chce věnovat hudbě. Má velké nadání, co se hudebního aranžmá týká. Nakonec se s rodiči dohodne na kompromisu. Má si vybrat hudební obor, o který by se mohla v budoucnu opřít. Jill začne na vlastní pěst pátrat po nějakém kurzu či škole a tím, že nikomu nic neřekne, udělá obrovskou chybu – Jill zmizí neznámo kam.

Stejně jako Střípek malachitu i Ticho nemá ozvěnu je příběh plný napětí. Tady vás kniha nepustí už od samého začátku. Na malém prostoru autor dokázal vystavět drsný příběh.

Zdeněk Hanka nejprve do příběhu vložil konflikt s rodiči: nedokážete se rozhodnout, zda sympatizovat s Jill nebo s jejím otcem. Já to měla tak napůl. Jsem rodič, takže jsem rozuměla tomu, aby šla Jill studovat něco pořádného, ale zároveň jsem chápala i Jillinu touhu jít za tím, co ji baví.

Samotný příběh je rozdělen do dvou časových rovin. Ta první představuje dobu před únosem. Seznamujeme se s nejbližším Jilliným okolím. Druhá rovina je doba, kdy je Jill uvězněna a týrána nejen fyzicky, ale i psychicky.

Neustále svým dětem vštěpujeme, že nemají mluvit s cizími lidmi, nenastupovat k nim do auta a podobně. V moderní době se k nebezpečí přidává i internet a jeho skryté hrozby. Možná si někdo může říct, proč Jill nikomu nic neřekla? Ani svým kamarádům, když už ne rodičům. Vidina hudebního vzdělání ji zaslepila mozek, který nebral na vědomí varovné signály. Chyb se však dopustil i Jillinin otec tím, že nešel na policii.

A tak se dostávám k tomu, že žádné pořádné vyšetřování v knize nehledejte. Jen náznaky se čtenář může dozvědět, že se přece nějaké kroky k nalezení Jill uskutečnily, ale jen tak mimochodem. 

Hodně čtenářů zklamal konec. Jistě, do určité míry byl nereálný a shodnu se s ostatními, že něco takového by se snad ani nemohlo stát. Přesto však závěr není jasně uzavřený. Ponechává čtenáři prostor k domyšlení si vlastního konce.

Autorův styl je velmi čtivý a napínavý a také díky malému formátu knihu přečtete během několika málo večerů. Klidně bych ocenila i delší příběh s větším prohloubením charakteristiky postav. Při tak nízkém počtu stran nebylo dostáto psychologickým prvkům. 

Přesto mi Zdeněk Hanka přesvědčil, že jeho romány budu číst i nadále. Tak jaká bude další v pořadí?

O autorovi
Zdeněk Hanka žije v Kanadě, vzděláním je lékař a profesí záchranář. Četba a psaní ho přitahují od dětských let a dnes jeho knižní tituly nesou zřetelný punc pravdivosti a literární zralosti. Od původního zaměření dětského lékaře prošel dík osudovým zvratům širokou paletou zaměstnání. V Kanadě působil jako záchranář v extrémních podmínkách tamního severu a později se stal v daném oboru instruktorem. Jeho pestrá životní a profesní zkušenost jsou zárukou znalosti prostředí i přesné psychologické kresby postav, svými knihami má stále co sdělit. Řadí se k tvůrcům, kteří na kvalitně vystavěném, dynamickém příběhu bez hluchých míst ponechávají čtenáři prostor, který je nutí číst dál. Zdroj: Alpress


Napsáno pro Databázi knih.

4 komentáře:

  1. Vyzerá to na zaujímavú knihu, ďakujem za tip :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Kniha je opravdu zajímavá a musím ji jenom doporučit.

      Vymazat
  2. Možná se konečně pustím i do něčeho jiného než fantasy :) touto recenzí jsi mě dost nalákala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že to tak je. :-) Určitě si ji přečti.

      Vymazat