pátek 14. září 2018

Jiskra v popelu

AUTOR:  Sabaa Tahir
ORIGINÁL: An Ember in the Ashes (2015)
PŘEKLAD: Petra Johana Poncarová
NAKLADATELSTVÍ: Host
ROK: 2016
POČET STRAN: 456
ZDROJ: knihovna






Anotace
Své tělo a krev zaslibte Impériu. Srdce si však ponechte.

Sirotek bojující za svou rodinu. Voják bojující za svobodu. Jiskra v popelu je epická fantasy, která se odehrává v brutálním světě připomínajícím Římskou říši.

Laia je dívka z lidu Učenců, který žije pod krutou nadvládou válečnického Impéria. Když je její bratr zatčen za velezradu, nabídnou jí učenečtí povstalci bojující proti Impériu dohodu: pokud se nechá prodat jako otrokyně na imperiální vojenskou akademii Šerosráz a bude pro ně špehovat, odboj zachrání jejího bratra před popravou. 

Elias, nejlepší voják na šerosrázské akademii, je znechucený pronásledováním a zabíjením Učenců a rozhodne se dezertovat. Než však stačí utéct, dostane příkaz zúčastnit se zkoušek, nemilosrdného klání, z něhož má vzejít nový válečnický císař. Prohrát znamená okamžitou smrt, zvítězit znamená ztratit vlastní duši. 

Když se Laiiny a Eliasovy cesty na Šerosrázu zkříží, oba zjistí, že jejich osudy jsou propletené víc, než by si kdy dokázali představit, a že jejich rozhodnutí může změnit budoucnost celého Impéria.

Hodnocení
Tolik propagované knize jako je Jiskra v popelu jsem se vyhýbala dost dlouho. Když jste ze všech stran masírováni tím, jak je příběh skvělý, víte, že ve výsledku nebude nic moc. Naštěstí nelze do této kategorie házet všechny knihy. Tomuto titulu reklama zkrátka sluší.

Vítejte v Impériu, kde vládne velitelka velmi krutou rukou. Na Šerosrázu žijí mladí lidé – od malých dětí tzv. jednoročků až po dospělé jedince. Všichni se vzdělávají na šerosrázské akademii, která má za úkol vycvičit nové vojáky – Masky. Jejich cílem je odstranit Učence. Nikdo proti tomu neprotestuje, jen Elias, velitelčin syn.

Pod Šerosrázem bydlí Laia s babičkou, dědečkem a bratrem Darinem. Její rodiče byli zabiti kvůli odboji a za dobro vlastního lidu. Jenže jednoho dne si pro Darina přišly Masky, uvěznily ho a babičku s dědečkem zavraždily. Laia unikla. Chce ale Darina osvobodit, a tak se spojí s učeneckým odbojem. Výměnou za Darinovo osvobození se Laia stane učeneckým špehem a otrokyní samotné velitelky, která za každou chybu krutě trestá.

Laia a Elias se zákonitě musí potkat. Jejich zájmy jsou velmi podobné. Podaří se Eliasovi prolomit svůj vlastní osud a vzepřít se matce? Zjistí Laia nějaké informace, které by mohla předat a pomoci tak svému bratru?

Příběh je tak spletitý, že se nedá popsat v jednom odstavci. A i to málo, co jsem naznačila výše, neodpovídá rozsahu knihy.

Jiskra v popelu je příběh, který vás chytí už od prvních stran. Nečekáte ani dlouho a vše dostane rychlý spád. Autorka vám rozhodně nemaže med kolem pusy. Neváhá ve vyprávění použít násilí a brutální praktiky. Čtenář by trochu mohl spolknout nelidské jednání k dospělým, ale já osobně jsem se nedokázala přenést přes násilí působené na dětech.

Většinou jsme v knihách zvyklí na milostné trojúhelníky. Tady se setkáme s milostným čtyřúhelníkem, i když trochu netypickým. Už od začátku bylo jasné, že to bude mezi Laiou a Eliasem jiskřit. Autorka navíc přidala dvě postavy, které hlavním hrdinům zamotají hlavu.

Co čtenář jistě ocení, je mapa Impéria. Tu najdete ve přední části knihy. Jsou zde  zakreslena všechna města, řeky i pohoří. Na konci titulu je zakreslený areál šerosrázské akademie. Můžete si tak snadno vytvořit představu o místě vyprávění.

Ve vyprávění v ich-formě se po každé kapitole střídají jak Laia, tak i Elias. Myslím, že to příběhu jenom prospělo.

Protože to je kniha s fantasy prvky, nesmí chybět i bytosti, které neexistují. Přesto o nich kolují spousty historek a vy určitě některé z nich můžete znát. Setkáte se s augury, ghúly, džiny či ifrity. Všechny jmenované postavy mají reálný základ. Auguři existovali již ve starověkém Římu, ale byli to úředníci. Autorka jim v knize dala nadpřirozené schopnosti. Ghúlové jsou stvůry arabského folkloru, stejně tak ifritové. Nejinak je tomu u džinů, které většinou známe z pohádek a kteří plní tři přání. Autorka jim však v knize určila trochu jinou roli.

Jiskra v popelu je určena pro mladé lidi, tak kolem dvaceti let. Plus mínus. Já už jsem dávno za hranicí této věkové skupiny, ale přesto se mi kniha velice dobře četla. Styl psaní je velice poutavý. Děj je svižný a akční a rozhodně se u toho nebudete nudit.

Titul je první dílem z připravované trilogie. Druhá část se jmenuje Plamen v temnotě a třetí díl má teprve vyjít, snad až v prosinci letošního roku. Bude se jmenovat Smrt před branami. Pokud si autorka zachová stejnou úroveň psaní, máme se jistě na co těšit.

Myslím, že jsem v knize nenašla nic, co by mě nebavilo. Kniha se četla naprosto sama a já se od ní nemohla odtrhnout.

Knihu můžu doporučit s klidným svědomím těm čtenářům, kteří mají rádi dobrodružství, čtení o utlačovaném národu s despotickým vůdcem a těm, kteří rádi zabrousí do žánru jako je Jiskra v popelu.


Obálky
Co říkáte na obálky? Vesměs obálky v různých jazykových mutacích byly obdobné, kromě té poslední a naší české.

    

O autorce
Sabaa Tahir vyrostla v rodinném motelu v Mohavské poušti v Kalifornii. Čas trávila hltáním fantasy románů, nájezdy na bratrovu skrýš s komiksy a špatným hraním na kytaru. Vystudovala Kalifornskou univerzitu v Los Angeles a pracovala ve Washington Post. Žije se svou rodinou v San Francisco Bay Area. Román Jiskra v popelu (2015) začala psát během nočních směn, když pracovala jako editorka. Kniha vychází ve třiadvaceti zemích a dostala se do žebříčku bestsellerů New York Times. Zdroj: Databáze knih

2 komentáře:

  1. Tuhle sérii mám ve veliké oblibě. Už se těším na další díl... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já už se taky těším, až si přečtu druhý díl. Jen musí být v knihovně k půjčení...

      Vymazat