neděle 19. srpna 2018

Tygří trápení

AUTOR:  Daniela Krolupperová
ILUSTRÁTOR: Petra Cífková
NAKLADATELSTVÍ: Mladá fronta
ROK: 2011
POČET STRAN: 94
ZDROJ: knihovna







Anotace
Dvojčata Lenka s Pavlem mají maminku s báječným povoláním. Pracuje v knihovně v zoologické zahradě. Díky tomu poznají obě děti zblízka i péči o zraněná tygří mláďata, kterým někdo roztříštil ve výběhu skleněnou láhev. Jediná zlomyslná hloupost způsobí spoustu bolesti a starostí. Tatínek dvojčat sice pracuje daleko na stavbě, domů se vrací jen o víkendech, ale přesto je doma u Lenky a Pavla veselo. Zvlášť když si domů tajně přivedou psa a trochu bláznivou sestřenici Sylvu, která dovede vyrobit tekuté zlato! To je potom všechno nejen veselé, ale hodně napínavé a nakonec i nebezpečné!

Hodnocení
Je to už nějaký čas, kdy jsem knihu Tygří trápení četla naposledy. Mlhavě si vzpomínám, že mě kniha moc neoslovila. Pak mi omylem přistála v knihovnickém košíku a já se rozhodla, že zjistím, proč se mi nelíbila.


Seznamujeme se s dvojčaty Lenkou a Pavlem a jejich sestřenicí Sylvou. Maminka sourozenců pracuje v ZOO jako knihovnice a děti tak mohou být v ZOO každý den. Největší senzací bylo narození tygřích mláďat. Jenže nějaký nezodpovědný návštěvník hodil do výběhu sklo a malá tygřata se ošklivě pořezala.

Pavel s Lenkou touží po domácím mazlíčkovi. Maminka jim ho nechce povolit, protože do malého bytu žádné zvíře nechce. Jednoho dne se však na sídlišti objeví krásný a opuštěný dalmatin...

Sestřenice Sylva miluje chemii. Její pokusy ji přivedly už mnohokrát do velkých nesnází. Ale nedá si pokoj. Tentokrát si brousí zuby na výrobu tekutého zlata...

Jak spolu dalmatin a tekuté zlato souvisí? To neprozradím, budete si muset knihu přečíst sami.

Příběh je určený především pro mladší čtenáře ve věku do deseti let. Pavel a Lenka jsou typické dnešní děti - jsou sice moc hodné a zodpovědné, ale co se týče školy, občas se přihodí, že si nestihnou udělat úkoly. A hlavně mají rádi zvířata. Jejich touha po mazlíčkovi je opravdu velká. Sylva je trochu jiné povahy. Máma je matematička, táta mistr v mixu a Sylva chemička, která se do pokusů vrhá po hlavě.

Příběh je doplněn o koláže fotografií a ilustrací tygrů. Doprovází je krátké texty o této pruhované šelmě. Děti se dozví zajímavé informace, například kolika let se tygr dožívá ve volné přírodě a kolika v ZOO, také to, že tygr reguluje populaci své potravy nebo jak tygřice přepravuje svá mláďata.

Styl psaní je čtivý a také jednoduchý. Děti nepotřebují žádná složitá souvětí. Důležité pro ně je, že hlavní roli v příběhu mají zvířata. Tady se s nimi setkávají na každé stránce. Navíc je příběh dobrodružný a napínavý. Děti se mohou s Lenkou a Pavlem  ztotožnit - některé také touží po nějakém zvířátku, některé mají také tátu, kterého práce odvolala daleko od domova.

Takže závěrem zjišťuji, že vlastně nevím, proč se mi kniha napoprvé nelíbila. Nejspíš to bylo tím, že jsem ji tehdy četla dceři, kterou vyprávění nebavilo. Teď, když ji čtu podruhé sama, vím, že věkově jí vůbec neodpovídala. Určitě bych ji ráda nyní dceři i ostatním dětem doporučila. Za prvé se dozví něco o tygrovi a za druhé je osloví samotný příběh.

O autorce
Daniela Krolupperová je překladatelka, novinářka a spisovatelka. Píše především pro děti a její knihy mají i poučení: Draka je lepší pozdravit aneb O etiketěSedmilhář Josífek nebo Já se nechtěl stěhovat!

Žádné komentáře:

Okomentovat