čtvrtek 3. září 2015

Pravidla moštárny

AUTOR: John Irving
NAKLADATEL: Tympanum
ROK: 2012
ČTE: Ladislav Mrkvička
DÉLKA: 28:23
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:





Anotace
Uprostřed jabloňových sadů v úrodné krajině státu Maine leží podivný svět, v němž začíná odysea Homera Wellse. Po několika traumatizujících zkušenostech u adoptivních rodičů se stane natrvalo součástí sirotčince v St. Clouds a jako nejstarší chovanec se učí mladým i starším ženám pomáhat od jejich starostí. Jeho učitelem je zakladatel sirotčince Wilbur Larch, lékař, který vede své soukromé křížové tažení proti zlu, často v rozporu se zákonem. Sledujeme Homerův příběh, jeho snahu stát se užitečným, učednické období v sirotčinci, dospělá léta v moštárně, prazvláštní vztah k manželce jeho nejlepšího přítele, neustálé odchody i návraty


Něco málo o ději
Homer Wells vyrůstal v sirotčinci St Clouds. Veškeré pokusy ho adoptovat různým rodinám selhaly a on už v sirotčinci zůstal. Homer měl být podle doktora Larche užitečný, a tak ho naučil svému řemeslu, a začal vykonávat boží dílo, jak láskyplně označuje svoje povolání porodníka a potratáře.

Jednoho dne do St Clouds zavítal mladý pár. Candy a Wally z jablečné farmy Ocean View dostali tip na doktora Larche. Candy je těhotná, ale s Wallym se na dítě ještě necítí, a tak se oba rozhodli, že Candy půjde na potrat.


V tu dobu prochází Homer osobní krizí a příjezd Candy a Wallyho do sirotčince byl pro něj signál ke změně. Odjede s nimi na farmu, prý jen na čtrnáct dní. Chce zjistit, jaký je život mimo St Clouds.

Hodnocení
Zhodnotit tuto audioknihu bude velmi těžké. Ne proto, že byla špatná, ale právě naopak. Byla naprosto skvělá, jedinečná a napsat něco, co má hlavu a patu, bude velký oříšek. Příběh má totiž řadu dalších příběhů, které se vzájemně prolínají. Silné příběhy, o kterých bych vám ráda povyprávěla od začátku do konce, ale to samozřejmě nejde, protože bych všechny ochudila o úžasný poslechový zážitek.

V knize je řada hrdinů, které vás chytnou za srdce. V prvé řadě Homer Wells. Sirotek, kterého nikdo nechtěl, a tak se stal součástí sirotčince. Homer má srdce na pravém místě. Je přátelský, velmi chytrý a každý ho má rád,

Jeho velkým (a jediným) vzorem je doktor Wilbur Larch, starý muž, který vede celý sirotčinec, k tomu má na starosti nemocnici a péči o těhotné ženy, které zde buď za jeho pomoci porodí a opustí své děti, nebo jim provede potrat. Obojí doktor Larch nazývá božím dílem. Puntičkářský doktor Larch se pro svou profesi narodil a miluje ji, stejně jako éter a éterové výlety do dalekých končin. Larchovým snem je, aby byl Homer užitečný a rozhodne se, že z něho udělá svého nástupce. Se vším všudy - od porodníka až po potratáře.

Candy Kendallová a Wally Worthington patří k sobě. Znají se už velmi dlouho, a tak bylo jen otázkou času, kdy do toho praští a vezmou se. Osud jim však do cesty přivál Homera, kterého si adoptovali, jak smutně poznamenal jeden sirotek ze St. Clouds. Candy, Wally i Homer spolu utvořili pevný svazek přátelství a lásky, které nic a nikdo nepřetrhne.

A pak je tu Melony, pan Rose, Rose Roseová, Angel, zaměstnanci farmy, sestry Edna a Angela a Caroline, spousta sirotků v St. Clouds. A každý z nich měl v příběhu nezastupitelnou roli a každá z těchto postav mi utkvěla v paměti.

Příběh se odehrává převážně na dvou místech ve státě Maine, můžeme tak střídavě sledovat, co se děje v sirotčinci a co v Ocean View. Všechno má svá pravidla, které se více či méně dodržují. Od každodenního předčítání dětem z Davida Copperfielda či Jany Eyerové až po (ne)lezení na střechu moštárny.

Příběh začíná v roce 1920 a něco a končí v roce 1950 a něco. S Homerem barvitě prožíváme veškeré radosti a starosti, první lásku, sex, první porod či potrat i první sklizeň. Je to kronika, ve které se zaznamenávají důležité okamžiky života nejen "u nás, v St. Clouds", ale  i "v jiných částech světa".



John Irving je skvělý vypravěč. Vtáhne vás do děje již od prvních slov. Ze všech postav udělal reálné muže a ženy. A když doposloucháte, případně dočtete tuto knihu, bude vám líto, že už s nimi nebudete dál. Navíc vám Irving podsouvá neustále se opakující slovní obraty, některé jsem vyznačila kurzívou. Ale bylo jich mnohem víc a já se na ně těšila, až je zase uslyším.

Audioknihu namluvil zkušený Ladislav Mrkvička. V jeho podání jsem si dokonale uměla představit vše, protože stejně jako Irving i on vás svým hlasem připoutá k přehrávači a vy se jen stěží odtrhnete.

Jednotlivé kapitoly jsou v průměru po deseti minutách, ale celkově strávíte s Irvingovými hrdiny více než dvacet osm hodin, což je, uznejte, pořádná dávka. Takže si na to vyhraďte spoustu času na poslouchání, ale i tak vám audiokniha rychle uteče.

Pravidla moštárny doporučuji všem, kdo má rád krásné a dojemné příběhy se špetkou zamyšlení.

O autorovi
John Irving se narodil ve státě New Hampshire, které mu bylo často inspirací v jeho dílech. Studoval na univerzitách v Pittsburghu, Vídni a titul získal v Iowě, kde navštěvoval kurz tvůrčího psaní. Do podvědomí se dostal až svým čtvrtým románem, který ho vyzdvihl mezi nejoblíbenější světové autory. Svět podle Garpa (The World According to Garp, 1978), kde hlavní hrdina spisovatel Garp řeší strach o své syny, Hotel New Hampshire (The Hotel New Hampshire, 1981) popisuje osudy jedné rodiny a tématiku medvědů, cirkusáků. V knize Pravidla moštárny (The Cider House Rules, 1985) vypráví Irving příběh ředitele sirotčince a řeší otázku potratů a jejich legalizace v USA. Jeho knihy byly zfilmovány a za scénář k filmu Pravidla moštárny obdržel Oscara. Mezi jeho záliby kromě psaní patří zápas ve kterém se stal i trenérem.

Ladislav Mrkvička po studiích na pražské DAMU působil nejprve v Ostravě, dále v divadlech v Hradci Králové a Praze (např. v divadle Na zábradlí). Od roku 1991 je členem činohry Národního divadla v Praze. Hostuje i na jiných scénách, například v divadle Bez zábradlí a v divadle Na Fidlovačce. Posluchači znají jeho hlas z rozhlasu (mj. hra Poslední noc v režii L. Engelové, nebo pětidílná rozhlasová inscenace Tristan a Isolda v režii H. Kofránkové). Hojně spolupracuje s dabingem. Hrál v celé řadě filmů a televizních inscenací.

Napsáno pro databázi Audiotéka.
Audionihu si můžete zakoupit přímo v e-shopu Audiotéky.

6 komentářů:

  1. Ja osobne počúvam zatiaľ len audioknihy v angličtine, ešte žiadna v slovenčine alebo češtine mi nesadla, ale táto ukážka znie veľmi dobre a Pravidla muštárne som si chcela dávno prečítať, tak budem uvažovať o audioverzii, ďakujem za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář :-) Pravidla moštárny se mi moc líbily, doporučuji podívat se i na film.

      Mohla bych vědět, z jakého důvodu ti nesedí české a slovenské audioknihy? Je to kvůli interpretovi nebo způsobu zpracování? Co jsem zatím měla možnost poslouchat, tak jsem byla opravdu spokojená.

      Vymazat
  2. tohle jsem vzdala hned po zacatku, nemohla jsem se absolutne zacist

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co takhle se zaposlouchat? Je to rozhodně něco jiného, než knihu číst. Irving je hodně specifický, sarkastický a ironický, ale v mluvené podobě by se ti to mohlo líbit. Ale záleží na tobě :-) Nebo se zkus podívat na film.

      Vymazat
  3. Irvina mám moc ráda a Pravidla moštárny jsou podle mě jednou z jeho nejlepších knih. V podání Ladislava Mrkvičky to musí být úžasný zážitek. Mohl by to být i skvělý dárek k Vánocům, takže děkuji za upozornění :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem z knihy i audioknihy nadšená. Určitě souhlasím s knihou jako s dárkem k Vánocům, udělá velkou radost.

      Vymazat