čtvrtek 27. srpna 2015

Stará bolest

AUTOR: Jan Sviták
NAKLADATELSTVÍ: Kava - Pech
ROK: 2011
POČET STRAN: 192
ZDROJ: vlastní



HODNOCENÍ:



Anotace
Kde jeden život končí, druhý začíná. A i když máme pocit, že se rodíme čistí, své přízraky si neseme s sebou. V novém životě se spisovatel ocitá na temné straně. Ženu, s níž sdílí lože, nemiluje. Jeho díla jsou plná násilí a bolesti a jeho reálný svět je natolik pokřivený, že je téměř nemožné rozeznat fikci od skutečnosti. Žena plná světla mu předpoví tmu a samotu a zoufalý souboj o posledního skutečného přítele jej přivede až na samý okraj příčetnosti. Osamocení, tvrdý alkohol, léky proti depresím, občasné noční návštěvy, smrt, která se popírá, a jedna díra v hlavě… Osud jej však neomylně dovede k nevyhnutelnému. Spisovatel musí stanout tváří v tvář tomu, nač zapomněl, a pochopit, kdo se ve skutečnosti ukrývá pod kovovou maskou.

Něco málo o ději
Příběh začíná tragicky - mladému spisovateli zemře syn. Pouto, které drželo jeho manželství, přestalo synovou smrtí existovat a on svou ženu opouští. Pálí za sebou všechny mosty.

Jeho nový vztah s živočišnou a krásnou Andreou mu nepřináší nic nového, má také spisovatelský blok. Když se však seznamuje s ošklivou Andreinou sestrou Lucií, začne znovu psát. Jeho příběhy jsou však plné násilí a brutality. Vražda, která je v jednom příběhu popsána, se skutečně stane. Někdo zavraždil Andreu a i Lucie zmizela. Z vraždy je obviněn spisovatel, ale pro nedostatek důkazů je propuštěn.

Znovu odchází, ale to jen proto, aby potkal Magora. Ale i život s ním však není žádná procházka růžovou zahradou, zvlášť když se do jejich bytu nastěhuje Magorova milenka Petra...

Hodnocení
Když někomu zemře dítě, je to tragická událost, která poznamená zejména rodiče a může zamíchat s jejich životy. Někteří se semknou více k sobě a bolest je sblíží nebo také dojde k situaci, kdy se manželé rozejdou, U hlavního hrdiny dochází k druhé situaci, odchází od své psychicky nemocné ženy a chce začít nový život. Poznává nové tváře, nové milenky, začíná znovu psát. 

Bohužel i jeho hluboce poznamená synova smrt, a alkohol a drogy jsou na denním pořádku. Jeho mozek postupem času dostává zabrat a přestává rozlišovat prostor mezi realitou a fantazií. Čtenář je tak vystaven jisté skutečnosti, která však je jen fikce. Nebo ne? Místa, o kterých spisovatel psal, si jenom vymyslel. Nebo opravdu existují? Či je to jen výplod jeho zdrogované mysli?

Celý příběh doprovází vraždy. Docela brutální a kruté popisy, při kterých se může slabším jedincům udělat nevolno. Přiznám se, že i já jsem při jednom popisu musela přestat číst a vydýchat se.

Kniha je rozdělená na dvě části. První z nich popisuje sexuální vztah mezi spisovatelem a Andreou, později k Lucii. Je především o sexu, o hledání inspirace. Druhá část je temnější, bolestivější, seznamujeme se se zvláštní postavou Magora, jehož příběh patří také k drsnějším a smutnějším. Řekla bych, že právě Magor byl z celé knihy nejzajímavější postava. Přišel mi docela jako sympatický chlápek, který svou vlastní pílí a úsilím i přes svoje....poškození....začal úspěšně podnikat.

V knize najdete směsici žánrů - erotika, psychologie, thriller, horor a trochu fantasy. Každý čtenář si v příběhu najde to svoje. A i přes lehce pozitivní a světlý konec byla na mě kniha moc temná. Ne nadarmo se autor v závěru knihy zmiňuje o tom, že inspiraci k napsání Staré bolesti čerpal přes kapelu Rammstein, kterou poslouchal při psaní.

O autorovi
Jan Sviták se narodil v roce 1983 v Rýmařově, většinu života prožil v Holešově. Psaní se aktivně věnuje od dětství. Píše dobrodružnou literaturu pro děti a realistickou prózu pro dospělé. Je rozvedený a má dceru Violu Innes.

Děkuji Janu Svitákovi za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat