neděle 2. srpna 2015

Atlas mraků

AUTOR: David Mitchell
NAKLADATEL: OneHotBook
ROK: 2013
ČTE: Kryštof Rímský, Jan Zadražil, Kristýna Frejová, Jan Vlasák, Jana Stryková, Martin Stránský, Jan Herget
DÉLKA: 22:03
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:


Anotace
Nedobrovolný cestovatel plavící se v roce 1850 přes Tichý oceán, vyděděný skladatel obstarávající si nejisté živobytí v Belgii mezi 1. a 2. světovou válkou, ambiciózní novinářka píšící v Kalifornii v dobách, kdy tam byl guvernérem Ronald Reagan, ješitný nakladatel ukrývající se před věřiteli ze zločineckého podsvětí, geneticky modifikovaná jídlonoška čekající na smrt a Zachry, mladý ostrovan zažívající soumrak vědy a civilizace – to jsou vypravěči Atlasu mraků, kteří odkudsi z potemnělých chodeb dějin slyší dozvuky ostatních příběhů. Každý záchvěv ozvěny více či méně pozměňuje jejich vlastní osudy.

Hodnocení
Kniha Atlas mraků vzbudila ve mně zájem již v době, kdy vyšla, ale neměla jsem možnost si ji přečíst. Nakonec jsem knihu poslouchala jako audio a po doposlouchání se podívám i na stejnojmenný film. Číst ji už nebudu, protože ač jsem se snažila, úplně jsem knize neporuzuměla. Měla kniha hlubší význam? Nebo to byly jen příběhy, které byly vzájemně propojené? 

Adam Ewing je právník ze San Francisca, který cestuje na lodi Věštkyně spolu s posledním Mariorim Autuou, kterého zachránil před bičováním a tím vlastně zachránil sám sebe... Adam si píše deník, ve kterém prožívá všechny útrapy po cestě v Tichomoří, zaznamenává každý detail života nejen na lodi, ale i na různých ostrovech.

Robert Frobisher je cílevědomý muž s velmi hudebním nadáním. Svou drzostí se dostal k nemocnému skladateli, jemuž měl pomáhat psát skladby. Zpočátku to fungovalo, ale později došlo k nedorozumění a Robert odchází pryč. Svůj život na Zedelghemu popisuje v dopisech svému milenci Rufusi Sixmithovi i to, že pracuje na sextetu s názvem Atlas mraků.

Luisa Reyová je investigativní novinářka, která se dostala na stopu, kterou jí zanechal již jednou zmiňovaný Rufus Sixmith. Sixmith je uznávaný fyzik a jeho zpráva o nebezpečí jaderné havárie v projektu HYDRA roztáčí kolotoč událostí a Luisa se snaží vypátrat pravdu o tom, proč Sixmith přišel o život.

Timothy Cavendish je nakladatel, který utíká před vyděrači z podsvětí. Jeho bratr mu zajistí úkryt v Aurora House. Z hotelu se však vyklube domov důchodců s velmi nepříjemnou sestrou Noakesovou. (tak trochu mi připomněla vrchní sestru z filmu Přelet nad kukaččím hnízdem). Zdá se, že v Aurora House stráví zbytek svého života.

Sonmi 451 je klon v daleké budoucnosti. Pracuje jako jídlonoška ve stravovně, kde chodí jíst čistokrevní spotřebitelé. Sonmi je však povznesená a začíná si uvědomovat, že ve světě, ve kterém žije, není něco v pořádku. Dostane příležitost dostat se mezi normální lidi a sepíše manifest za lidská práva, za který však bude během pár hodin zatčená.

Zachry je pastevec koz, který žije se svou rodinou v nuzných poměrech na Havaji. Od dětství ho trápí velké tajemství o události, která se stala u Slooshova brodu. Na ostrov přijíždí loď jasnozřivých a s ní Meronym, žena, která má za úkol zmapovat život lidí na ostrově. Zachry je nedůvěřivý vůči Meronym a jejím způsobům získávání informací, přesto se však spřátelí.

To je rychlý nástin jednotlivých příběhů, které se prolínají a nakonec utvoří kruh. Dalším styčným bodem je víra. Víra v lásku, ve spravedlnost a touha po lepším životě.

Samotné příběhy dávaly smysl, ale kde bylo moc postav, tam jsem se ztrácela a občas jsem se přistihla, že neposlouchám a myslím na to, co uvařím. Pak jsem se musela v ději vracet, což samozřejmě zdržovalo. Když má audiokniha 22 hodin a vy jen málo času, tak to musí plynule běžet.


Někteří narátoři mi byli naprosto neznámí. Jména jako Kryštof Rímský, Jan Zadražil či Kristýna Frejová mi vůbec nic neříkala. Dalo by se říci, že kromě zkušené Jany Strykové, Atlas mraků namluvili nováčci v tomto oboru. Tím se nechci nikoho dotknout, protože všichni jsou herci, kteří hrají buď v divadle nebo v televizi.

A i když bylo hodně kritických komentářů na Kristýnu Frejovou, mně osobně se její přednes velice líbil a k Luise Reyové mi dokonale seděl. A i samotný příběh byl pro mě nejlepší, napínavý, hodně střílení a honiček.

Také se mi hodně líbila hudba, která byla jiná ke každému příběhu a dokreslovala tak atmosféru. Nejvíce jsem si zapamatovala předěly u příběhu Hrůzostrašná muka Timothyho Cavendishe, byla rázná a hned upoutala na první poslech.

O autorovi
První román Davida Mitchella Hybatelé vyšel v roce 1999.  Další román number9dream následoval v roce 2001. Za román Atlas mraků získal nominace na Booker Prize, James Tait Black Memorial Prize, Arthur C. Clarke Award a Nebula. V roce 2003 se David Mitchell volbou do Granta’s Best of Young British Novelists zařadil mezi nejlepší britské romanopisce. V nedávné době se vrátil z několikaletého pobytu v Japonsku a nyní žije v Irsku.

2 komentáře:

  1. Zrovna u složitějších knih je lepší si ji spíše přečíst než poslechnout. Alespoň u mě to funguje tak, že když mi někdo něco předčítá, tak rychle ztrácím pozornost. Knihu jsem četl tím způsobem, že jsem stihl půlku, pak šel do kina na film a nakonec ji dočetl. Vlastně se to skvěle doplňovalo. Film (emotivní zážitek jen tak mimochodem) mi naservíroval jednodušší příběh, který kniha rozvinula.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslouchat Atlas mraků v kuse moc nešlo, vydržela jsem maximálně 45 minut a pak přestávka. Na film se ráda podívám, tak jsem zvědavá, jak se bude od knihy liší.

      Vymazat